• Elérhetőség

  +36-70-319-3993
  info@ingyenfenymasolo.hu
  Bemutatóterem:
  1034 Budapest
  Bécsi út 123.
  Postacím: Office Store Bt., 2500 Esztergom,
  Semmelweis u. 5.
 • Visszahívást kérek

  Név

  Email cím

  Telefonszám

  Mikor hívhatjuk? (Pl.: H-P 8-17 óra között)

A fénymásoló története

A fénymásoló története

Minden olyan tevékenységet, mely egy dokumentum pontos másolásáról szól, összefoglaló néven reprográfiának nevezünk. Ide tartozik, hogy csak néhány példát említsünk: a fénymásolás, a mikrofilmezés vagy a szkennelés.

A fénymásolás napi szinten az életünk részévé vált, a fénymásoló történetéről mégis semmit vagy csak nagyon keveset tudunk. Feltalálása forradalmi áttörés volt a világ számára. Idén 76. évfordulójához érkezett a 20. század egyik legnagyobb hatású találmánya.

A fénymásolás születésének története

Selényi Pál, fénymásoló története

Selényi Pál – a fénymásoló feltalálója?

A fénymásoló történeti áttekintése előtt meg kell említenünk egy máig nem tisztázott, fontos kérdést. Nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy kinek is tulajdonítsuk a fénymásolás feltalálását. Ha jobban belemélyedünk a témába, rengeteg eltérő véleménnyel találkozhatunk.

Magyar és svájci fizikusok egy magyar fizikusprofesszort, Selényi Pált, jelölnek meg a fénymásoló feltalálójaként. Selényi Pál 1928-ban dolgozta ki az elektromos képek rögzítésének eljárását, majd 1935-ben publikálta kutatásának eredményeit. A gyártáshoz szükséges tőkét sajnos nem sikerült megszereznie, így nem tudta megvalósítani elképzeléseit. Néhányan csak legyintettek és ártatlan kísérletnek gondolták azt, amit ma nap mint nap használunk.

Sokan úgy gondolják, hogy Selényi Pálé csak az alapötlet volt és a fénymásoló történetének atyjaként egy amerikai fizikust neveznek meg.

Chester F. Carlson 1906-ban született Seattle-ben. A harmincas években a P.R. Mallory Companynál dolgozott, a szabadalmi osztályon. Munkakörén belül sok másolatot kellett készíteni a különböző találmányok dokumentumairól, ezért kezdett bele a kutatásba. Elődei – akik szintén a dokumentummásolás lehetőségét kutatták –, leginkább a kémiai és a fotografikus alternatívákat vizsgálták, de Carlson az elektrosztatika felé fordult. A kidolgozott technológia fényelektromos és elektrosztatikus hatáson alapuló eljárás volt, melyet később xerográfiának nevezett el.

Első kísérleteit még saját lakásában végezte, ami sokszor rendkívül balesetveszélyes volt. Később külön helyiséget bérelt kísérletei folytatásának céljából. Hosszú próbálkozás és megannyi munka után végül 1938. október 22-én készült el az első xerografikus másolat.

Az eljárás alapelve a következő volt: Egy fémlemezt fotovezető réteggel vontak be. A rétegen dörzsöléssel elektromos töltést képeztek, ezt követően a másolni kívánt dokumentum képét rávetítették. Ezáltal az elektromos réteg a megvilágított helyeken kisült. Rejtett (szabad szemmel nem látható) kép keletkezett rajta, melyet por segítségével előhívtak, majd papírt nyomtak a felületére. A por ráragadt a papírra és az ez által megjelenő képet lakkal fixálták.

Carlson finomított, tökéletesített tanulmányán majd befektetők és gyártók után kezdett kutatni. Közel húsz cégnél tartott különböző bemutatókat, míg végül 1944-ben érdeklődni kezdtek találmánya iránt. A Battelle Development Corporation és a Haloid Company beszálltak a fejlesztésbe. 1947-ben a Haloid Company Xeroxra változtatta nevét és 1950-ben megkezdték a Xerox gépek gyártását.

Mára a Xerox nagyhatalommá vált. Voltak időszakok, amikor meg kellett küzdenie az újabb és újabb márkák megjelenésével, de mindig szinten tudta tartani magát. Az új márkák születése még szélesebb piacot biztosított és biztosít ma is az érdeklődök számára. Olyan világmárkák, mint például a Canon vagy a Samsung, mára már egyáltalán nem maradnak el tudásban a Xerox gépek mögött.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*