• Elérhetőség

  +36-70-319-3993
  info@ingyenfenymasolo.hu
  Bemutatóterem:
  1034 Budapest
  Bécsi út 123.
  Postacím: Office Store Bt., 2500 Esztergom,
  Semmelweis u. 5.
 • Visszahívást kérek

  Név

  Email cím

  Telefonszám

  Mikor hívhatjuk? (Pl.: H-P 8-17 óra között)

Költséghatékony nyomtatás

Költséghatékony nyomtatás

Költséghatékony nyomtatás

Napjainkban egyre több szó esik a költséghatékony nyomtatásról. A világ technikai fejlődése mellett fokozatosan előtérbe került a környezettudatosság. Szervezetek alakultak, programok születtek, hogy felhívják az emberek figyelmét a természetvédelem fontosságára. A takarékos nyomtatás nemcsak abból a szempontból kiemelkedő – ahogyan elnevezése is mutatja –, hogy komoly költségeket spórolhatunk meg vele, hanem a természet védelmét is elősegíti, fenntartja.

költséghatékony nyomtatás

Milyen lépéseket kell tehát megtennünk, hogy környezetünknek se ártsunk, de gazdasági szempontból is megtérüljön befektetésünk?

A tényekről

Online kutatások szerint Magyarország évente 700 ezer tonna papírt használ fel. Az Egyesült Államokban a kivágott fák felét a papírgyártás veszi igénybe. Évente 696 milliárd oldalt nyomtatunk ki feleslegesen. Egy kilogramm papír előállításához öt kilogramm fára van szükség. Mindezek mellett a papírgyártás világszinten 4%-ot használ fel a teljes energiakészletből. Hatalmas mennyiségű vízre van szükség a létrehozásához, a különböző vegyi anyagokról már nem is beszélve.

Mint azt az adatok is mutatják, mind a papírgyártás, mind a nyomtatás fölöttébb környezetterhelő folyamat. A környezeti ártalmak mellett gazdasági szempontból sem éri meg a legtöbb esetben ilyen mértékben használni az energiát és fogyasztani a papírt. A kutatások azt bizonyítják, hogy körülbelül a vállalatok fele nem foglalkozik a nyomtatással, fénymásolással járó költségekkel, pedig meglepő eredmények születnének.

Költséghatékony nyomtatás a mindennapokban

Nem kell, és nem is szabad azt gondolnunk, hogy ez a tevékenység hatalmas erőfeszítést venne tőlünk igénybe.

Akár otthonról, akár cégen belül nyomtatunk, vagy mi magunk igazgatunk egy vállalatot, a dolog roppant egyszerű, de érdemes néhány általános szabályt betartanunk:

 • A legelső és legfontosabb dolog az, hogy átgondoljuk, melyik dokumentum érdemes ténylegesen arra, hogy nyomtatott formában papírra kerüljön. Napjainkban rengeteg felesleges dokumentum keletkezik, halmozódik fel, illetve kerül kidobásra. Ez legfőképpen egy cégen belül történhet meg, mert az emberek még ahhoz vannak szokva, hogy mindent nyomtatott formában kézbesítsenek egymásnak. Sok esetben érthetetlen ez a szintű pazarlás, az online világ jelenléte mellett. Ide tartozhatnak a céget reklámozó szóróanyagok, egy aktuális projekt leírását tartalmazó dokumentum stb. A szórólapok többségét ma már kevés ember tünteti ki figyelmével, ellenben egy jól megcsinált weboldal vagy az interneten jelenlévő reklám felkeltheti az emberek érdeklődését. Gyakorta előfordul, hogy feleslegesen sok anyagot nyomtatunk ki egy-egy tárgyalás előtt. Nyilván a tárgyalópartnernek szüksége van egy dokumentumra, amit a kezébe foghat, megvizsgálhat, azonban ezt minimálisra szűkíthetjük és átadhatjuk neki a teljes anyagot valamilyen adathordozón, például pendrive-on vagy CD-n, illetve felajánlhatjuk az e-mail lehetőségét.
 • A szöveg megformázásával, stílusával is sok helyet spórolhatunk meg. Vehetjük kisebbre a betűméretet, a margók méretét, a sortávolságot. Csökkenthetjük a képek sűrűségét (törölhetünk néhányat, ha nem kiemelkedően fontosak) vagy kisebb méretre állíthatjuk őket. A tömörebb megfogalmazás is segítségünkre lehet, hogy kevesebb papírt kelljen felhasználnunk. Fotónyomtatásnál több képet egy lapra is helyezhetünk.
 • A költséghatékony nyomtatáshoz még hozzájárulhat a két oldalas nyomtatás, így a papír minden helyét kihasználjuk, illetve az az opció is, hogy egy dokumentumot csak egyszer nyomtatunk ki, és ha szükség lenne többlet példányra akkor a nyomtatott példányt fénymásoljuk. Utóbbi költség szempontjából sokkal olcsóbbra jön ki, mintha három egyforma dokumentumot egymás után kinyomtattunk volna.

Hasznos környezetvédelmi tanácsok

Nyomtatni és fénymásolni muszáj, ez elkerülhetetlen a mai világban. Nem minden dokumentumot csatolhatunk e-mailben vagy tehetünk közzé az interneten. Fontos azonban, hogyan és mennyiszer használjuk a nyomtatót, és az, hogy milyen anyagokat használunk hozzá.

Lehetőségünk van újrapapír vásárlására. Ugyan költségesebb, mint a hagyományos papír, de környezetvédelmi szempontból rendkívül fontos.

Az újrapapír papírhulladékból előállított papírforma. Gyártása kevésbé szennyező és kevesebb energiát vesz igénybe. Éppen ezért fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a szemetet, hogy lehetőség legyen a papír újbóli felhasználására.

A kellékanyagok újrahasznosítása csökkenti a hulladéklerakókba jutó veszélyes anyagok előfordulását, emellett feleslegessé teszi néhány gyártási alapanyag előállítását.

Sokat számíthat az is, ha éjszakára kikapcsoljuk a készüléket, mivel a nyomtató készenléti állapotban is fogyaszt áramot. Ha cégen belül vagy otthon több funkcióra használnánk egy gépet, akkor érdemes beruháznunk egy multifunkciós nyomtatóra, melynek tulajdonságairól itt olvashat többet: multifunkciós nyomtató. Így egy gép elláthatja több feladatát, mely energia és költség szempontjából is igen megfontolandó.

Kép: creativedoxfoto / FreeDigitalPhotos.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*